Mimarlar Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu, projesi 1964 yılında ulusal yarışma ile belirlenen Antalya Müzesi'nin yıkılmaması için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurdu. Başvuruda; tasarımı, tarihi, mimari, kültürel işlevi ve toplumsal bellekteki yeri dikkate alınarak, korunması gereken bir kültürel miras olarak tescili istendi. Ancak Kurul bu talebi reddetti. Mimarlar Odası Genel Merkezi, Koruma Kurulu'nun ret kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla dava açtı.
GENEL MERKEZLE FİKİR AYRILIĞI
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, genel merkezin açtığı bu davaya karşı farklı bir görüş sundu. Mimarlar Odası Genel Merkezi'nin tescil başvurusu ve açtıkları dava ile ilgileri olmadığını belirten Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, “Biz genel merkezle ayrı düşünüyoruz, Antalya'yı bilmeden bir etki içerisine girmişler. Biz diyoruz ki 'Müze binasının etrafında o kadar çok eklenti var ki, artık aslını kaybetmiştir. İlla yapılacaksa yeni yapılan projeyi de izledik, projenin sunumunu da gösterdiler bize. Yeni müzecilik, çağdaş müzecilik bağlamında çok olumlu buluyoruz. Tek isteğimiz Meteoroloji alanı ile Karayolları alanının birleştirilip, müze alanına dahil edilmesi. Onlar da 'Eski yapı kalsın, buraya dokunulmasın. Antalya müzecilik bağlamında 1965'te kalsın' istiyor. Buradaki diğer çağdaş cübbesi giymiş diğer arkadaşlar da aynı şeyi istiyor" dedi.
MÜZE OTEL KONSEPTİ ÖNERİSİ
Karayolları ve Meteorolojinin yerlerinin müze alanına dahil edilmesinin yanında bir öneri daha sunan Çerçiler, “Hatta diyoruz ki arkadaki uygulama oteli bile güncelliğini yitirmiştir. Bir müze otelciliği başlatıp arkadaki uygulama oteli de alt tüp geçitlerle birleştirilip bu alana dahil edilebilir. Kent Konseyi'nde eski oda başkanımız Osman Aydın bizi temsil ediyor. Orada da bu düşünceleri paylaştı ve kabul gördü. Bu bağlamda Antalya için yapılması gerekeni yapıyoruz. Öyle Ankara'da oturup da Antalya'daki müzeye ahkam kesmekle olmuyor. Genel merkezin davası ve görüşleriyle hiçbir alakamız yoktur ve desteklemiyoruz" dedi.
‘KARAYOLLARI BİNASI TAPUDA TESCİLLİ DEĞİL’
Mevcut binanın bir şekilde korunabileceğini veya yeniden canlandırılarak aynı mimari projenin elde edilebileceğini dile getiren Çerçiler, “Bu, yeni projenin içine yedirilebilir. Çünkü yeni projede audiovisual (görsel-işitsel) sunumlar var. Açık kapalı mekanlardaki sunumlar var. Müzeciliği dünya çapında geçerli hale getirecek bir şeyler yapmak istiyor Kültür Bakanı. Biz bunu olumlu karşılıyoruz. Antalya bundan 50-55 yıl öncenin müzeciliğiyle bir müzeyi haketmiyor. Müzenin lokasyonu, yerinin çok doğru olduğunu düşünüyoruz. Hem turizm açısından hem o yerin kamuda kalması adına. Karayolları binası tescilsiz, tapuda da tescilli değildir orası. Arsa boşluğu gibi gözükür, ormanlık alan olduğu için alt tarafta Karayolları adına tescil edilmemiştir. Meterolojinin iki binası vardır. Onlar da çürük çıkmıştır, yıkılıyor. Yeni bir meteoroloji binası Antalya'nın herhangi bir yerine yapılabilir. Karayolları lojmanları Antalya'nın herhangi bir yerine yapılabilir" diye konuştu.
Yorum Yazın