Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanlığı, özel okulların çıkardığı yüksek fiyatlara karşı İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. “Nitelikli, laik eğitim vekamusal denetim için mücadele edeceğiz” yazılı pankart açılan açıklamaya Antalya Milletvekilleri Mustafa Erdem, Aliye Coşar, Antalya eski milletvekilleri Rafet Zeybek, Tuncay Ercenk, Eğitim İş Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Sadık Acar, Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, CHP İlçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı. CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, yaptığı açıklamada eğitim öğretimde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Eğitimin piyasanın insafına bırakılamayacağının altını çizen Kamacı, bütün yükün verilere yüklendiğini de belirtti.
“EĞİTİMİN YÜKÜ VELİNİN SIRTINA YÜKLENDİ”
2024-2025 eğitim öğretim yılının, eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı derin sorunlarla başladığını söyleyen Kamacı, “Ülkemizde iktidarın uyguladığı politikaların bir sonucu olarak ekonomik krizin ağırlaşarak sürmesi nedeniyle eğitim masraflarının artması, ÇEDES ve benzeri projeler üzerinden eğitimin bilimsel özünden uzaklaştırılması, laikliğe ve bilime aykırı müfredat değişiklikleri ve eğitimin yükünün tamamıyla velinin sırtına yüklendiği bir tablo ile karşı karşıyayız” diye konuştu.
“EĞİTİME ERİŞİM KONUSUNDA SORUNLAR SÜRÜYOR”
“Eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar her ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da eğitim sorunu, ülke ekonomisinde yaşanan sorunların ardından halkın en öncelikli gündemi olmayı sürdürmekte” diyen Kamacı, “Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamakta, yoksul ailelerin çocukları başta olmak üzere kız çocukları ve kırsal kesimde yaşayan çocuklar açısından eğitime erişim konusunda yaşanan sorunlar sürmekte” ifadelerini kullandı.
“VELİLERİN YOLUNACAK KAZ OLARAK GÖRÜLMESİNE RAZI OLMAYACAĞIZ”
Özel okullarda keyfi ücretlendirmeler olduğuna işaret eden Kamacı, şöyle konuştu:
“Eğitim tüm çocuklar ve gençler için kamusal bir hak olmaktan çıkarılmış ve eğitimde eşitsizlik her geçen gün derinleşmiştir. AKP iktidarı eğitim giderlerini devletin üzerinde bir yük olarak görmüş ve eğitimde özelleştirmeyi teşvik ederek rekabetçi bir eğitim sisteminin yerleşmesine zemin hazırlamıştır. Özel okullar velilerden talep ettikleri ücret kalemlerini her geçen yıl artırmış ve bugün yüksek miktarlarla ve hukuksuz bir şekilde eğitim ücreti dışında kitap ücreti, yemek ücreti, kıyafet ücreti, muhtelif giderler ücreti gibi ücretler talep etmeye başlamıştır. Bazı özel okullarda 75 bin TL’ye kadar kitap ücreti talep edildiği görülmekte. Özel okullardaki bu keyfi ücretlendirme uygulamalarına müdahale etmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı sadece geçiştirme açıklamalarla halkın mağduriyetine zemin hazırlamakta. Milli Eğitim Bakanlığı denetim ve yaptırım yetkisini kullanmıyor. Eğitimin serbest piyasa koşullarının insafına terkedilmesine, velilerin yolunacak kaz olarak görülmesine asla razı olmayacağız.”
“TEMİZLİK, EĞİTİMİN NİTELİĞİ AÇISINDAN VAZGEÇİLMEZ”
Okullarda yaşanan temizlik sorununa da dikkat çeken Kamacı, “Yine Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda kadrolu temizlik personeli eksikliğinin uzun süredir ciddi ve yakıcı bir sorun olmayı sürdürdüğünü biliyoruz. Bu eğitim öğretim yılı başında da okulların hijyen sorunu henüz çözülebilmiş değil. Birçok okul yönetimi temizlik giderlerini de velilerin sırtına yükleyerek okulunun hijyen sorununu gidermeye çalışmakta. Tüm okullara yeteri kadar temizlik personeli, güvenlik personeli, yardımcı personel hemen görevlendirilmeli. Temizlik, eğitimin niteliği açısından vazgeçilmez bir ihtiyaçtır ve bu alan tasarruf yapılacak bir yer olmamalı” diye konuştu.
Yorum Yazın