© Adalya Medya 2021

ASMO’dan ‘Gelin birlikte tatile çıkalım’ çağrısı

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMO) Başkanı Necati Şenyiğit, ‘Gelin birlikte tatile çıkalım’ kampanyası başlattıklarını ve uygulamanın sağlıklı şekilde revize edilmesi gerektiğini belirtti.

ASMO Başkanı Necati Şenyiğit ve Yönetim Kurulu üyeleri 1 Temmuz’da başlayan Mali Tatil gündemiyle ilişkin basın toplantısı düzenledi. ASMO’nun hizmet binasında gerçekleştirilen, Mali müşavirlerin ve muhasebecilerin yaşadığı sorunlara değinilen basın toplantısında geçtiğimiz ay ve haftalarda hayatını kaybeden gazeteciler Cengiz Savaşeri, Kubilay Eldemirci ve Zeki Özer anıldı. Mali tatil uygulamasının daha etkin şekilde kullanılması için yapılması gereken değişiklik önerisinde bulunuldu.

‘VERGİ İŞLEMLERİ ERTELENSİN’

ASMO Başkanı Necati Şenyiğit, “Mali tatil uygulaması, 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ile 2007 yılında yürürlüğe girmiş ve 18 yıldır uygulanmaktadır. Bu düzenlemenin temel amacı, mali müşavirlerin ve muhasebe camiasının çalışma hayatında bir nefes alabilmesi, yıllık izin hakkını kullanabilmesi ve vergiyle ilgili işlemlerin belirli bir süre ertelenerek iş yükünün azaltılmasıdır. Ancak aradan geçen yıllara ve sürekli dile getirilen sorunlara rağmen mali tatil, beklenen işlevselliğe tam olarak kavuşamamıştır. 2025 yılı mali tatili, 1 Temmuz 2025 tarihinde başlayıp 20 Temmuz 2025 tarihinde sona erecektir.

20 Temmuz’un resmî tatile denk gelmesi halinde tatil süresi takip eden ilk iş gününe kadar uzayacaktır. Bazı beyanname ve bildirim süreleri ertelenmektedir, Vergi dairelerindeki süreli işlemler tatil sonrasına bırakılmaktadır, denetim ve incelemeler sınırlı şekilde yapılabilmektedir. Ancak uygulamada; muhtasar, KDV, geçici vergi gibi temel beyannameler mali tatil kapsamı dışında bırakılmakta, SGK bildirgeleri ve e-tebligatlar aynı şekilde işlemeye devam etmekte, denetim, yoklama ve incelemeler kimi zaman hız kesmeden sürmektedir. Bu durum, mali tatilin amacını ortadan kaldırmakta, meslek mensuplarının yıllık izin hakkı kâğıt üzerinde kalmaktadır. Tatil süresince gelen e-tebligatlara karşı verilen sürelerin işlemeye devam etmesi, meslektaşlarımızı fiilen çalışmaya zorlamakta, anayasal hak olan dinlenme hakkını kullanılamaz hâle getirmektedir” dedi.

‘Mali tatilin kapsamı genişletilmeli’

Başkan Necati Şenyiğit, “Değişen uygulamaların dahi gerisinde kalan bir mali tatil ile karşı karşıyayız. Mali tatil kanunu tekrar ele alınmaz ise 5 yıl içerisinde hiçbir işlevselliği kalmayacağı görünüyor. Örnek Berat gönderimleri mali tatil kapsamında ancak mali tatil sonrasına uzayıp uzamayacağı net değil. Odalar meslektaşlarımızın talepleri doğrultusun da beyanların gönderimi ile bazı aylarda beyan süre uzatma talebinde bulunuyor. Şimdi sizlere soruyorum mali tatil kapsamında olup da normalde mali tatil sonrasına uzaması gereken berat yükleme ile ilgili nasıl bir uzatma talebinde bulunalım. Bunları anlatmak zorundayız çünkü biz çözüm bulmak için enek harcıyoruz.

Tabi ki mali tatil istediğimiz şekilde olana kadar çözüm önerilerimiz yılmadan usanmadan devam edecek. Meslektaşlarımız, mali tatilin ilk yürürlüğe girdiği günden bu yana, bu uygulamanın göstermelik değil, etkin ve bütüncül bir düzenleme hâline gelmesi için mücadele etmektedir. Aradan geçen sürede çok sayıda talep iletildi, çok sayıda görüş bildirildi. Ancak bugüne kadar beklentilerimizin tamamı karşılanmadı. Beklentilerimiz nettir; mali tatilin kapsamı genişletilmeli, tüm beyan, bildirim ve yükümlülükler bu dönemde durdurulmalıdır. E-tebligat sistemi tatil süresince işlememeli, süreler askıya alınmalıdır. SGK bildirgeleri de mali tatil kapsamına alınmalıdır. Kamu kurumlarının bu dönemde denetim yapması sınırlandırılmalı, mükellef ve meslek mensuplarının tatil hakkı korunmalıdır. Kısaca; bütün taraflar mali tatile çıkmalıdır. Bu düzenleme, bir formalite olmaktan çıkmalı, anayasal güvence altında bir dinlenme hakkına dönüşmelidir” dedi.

‘KAMU SORUMLULUĞU TAŞIYAN BİR MESLEK GRUBUYUZ’

Başkan Şenyiğit, “Çağrımız başta Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere tüm ilgili kamu kurumlarındadır. Çünkü bizler, devleti ile mükellef arasında köprü görevini üstlenen, kamu sorumluluğunu taşıyan bir meslek grubuyuz. Mali müşavirlerin hiçbir talebi tek taraflı olmamıştır. Her zaman önce devletin menfaatini, sonra mükellefin yükümlülüklerini, aynı zamanda da meslek onurunu gözeten bir çizgide olduk. Ancak e-dönüşüm süreçleriyle birlikte nöbetçi mali müşavirler oluşmuş, meslektaşlarımız artık geceleri de çalışmak zorunda kalmıştır. Antalya gibi bir sahil kentinde bile mali müşavirlerin yüzde 90’ı yılda sadece 1-2 kez denize girebilmekte, Konyaaltı plajına bakıp tekrar ofisine dönmektedir. Devletimiz güçlüdür, büyüktür. İstenirse bu çarpık uygulama kolaylıkla düzeltilebilir. Dinlenmiş, zinde, huzurlu bir mali müşavir; daha dikkatli, daha verimli, daha sağlıklı bir kamu hizmeti sunacaktır. Bu yüzden sesleniyoruz: Gelin, birlikte tatile çıkalım. SGK ve GİB çalışanları da bu süreçte yıllık izinlerini kullanırken, bizler de hak ettiğimiz tatili yaşayalım. Bu bir sitem değil, bir çözüm çağrısıdır. Tüm meslektaşlarımın mali tatilini kutluyor, kendinize ve sevdiklerinize zaman ayıracağınız sağlıklı ve huzurlu bir tatil diliyorum” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER