O kadar zengin bir ülke miyiz?
GÜNDEMAntalya Müzesi’nin deprem gerekçesiyle yıkılmasının doğru olmadığını ifade eden İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Yaklaşık 177 milyon TL değerinde bir yapıdan bahsediyoruz. 2002 yılında yapılmış 177 milyon TL değerindeki bir yapıyı yıkacak kadar zengin bir ülke miyiz?" dedi.
Antalya Arkeoloji Müzesi'nin yıkım kararını protesto etmek üzere toplanan Müze Çalışma Grubu ve vatandaşlar, sabah erken saatlerde müze önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Alana CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan ve çok sayıda vatandaş geldi.
YILIN MÜZESİ ÖDÜLÜ VAR
Müze Çalışma Grubu adına ilk konuşmayı yapan ve Antalyalıların müzeye sahip çıkmasını isteyen Prof. Dr. Işın müzenin yıkım kararının ertelenmesini ve bilim insanları ve Antalya halkı ile tartışılmasını istedi. Prof. Dr. Işın, “Antalya Arkeoloji Müzesi binamızın yıkımının durdurulmasını talep ediyoruz. Kültürel mirasımız olan bu değerli yapının yıkılmasını değil, korunarak restore edilmesini istiyoruz. Müzemiz, Akdeniz ve organik mimari üsluplarının seçkin bir örneğidir. Geleneksel Akdeniz mimarisinin avlulu yapısını, doğal ışık ve havalandırma unsurlarını modern bir yorumla birleştirir. Bu özgün nitelikleri sayesinde, 1988 yılında Avrupa Konseyi'nden 'Yılın Müzesi' özel ödülünü almıştır" dedi.
‘RESTORE EDEREK KORUYALIM’
5 Haziran'da müzenin taşınma ve yıkım ihalesinin yapıldığını duyduklarını belirten Işın, “Hatta geçtiğimiz hafta, firma yetkililerinin müze personeline taşınma takvimini anlattığını ve müzenin 7 Temmuz Pazartesi yani bugün ziyarete kapatılacağını öğrendik. Bu durum, Yüksek Kurul'un da binanın kültürel değerini dikkate almadığı yönünde ciddi bir endişe yaratmıştır. Bu kabul edilemez. Müze Çalışma Grubu olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sesleniyoruz. Yıkım kararını derhal erteleyin. Antalya Arkeoloji Müzesi'ni, artan depolama ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde, yıkarak değil, restore ederek koruyalım. Antalya halkının müzesine sahip çıkarak bu yıkımı durduracağına inanıyoruz" diye konuştu.
'Deprem gerekçesiyle yıkılması doğru değil'
Müzenin deprem gerekçesiyle yıkılmasının doğru olmadığını ifade eden İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Deprem performans çalışması yapılmış ama kamuya herhangi bir bilgilendirme yapılmamış. Bir yapının depreme dayanıksız olması onun yıkılacağı anlamına gelmez. Bunun çeşitli yöntemleri vardır. Bu yapı depreme dirençli hale getirilebilir. Özellikle yapının bulunduğu zemin iki katlı olması ve ciddi bir güçlendirme maliyetinin olmayacağını bizlere göstermektedir. Müzenin yanına ilave yapılmış, 2002 yılında yapılmış bir bina var. Bu yapı 4 bin 500 metrekare büyüklüğünde. Yaklaşık 177 milyon TL değerinde bir yapıdan bahsediyoruz. 2002 yılında yapılmış 177 milyon TL değerindeki bir yapıyı yıkacak kadar zengin bir ülke miyiz?" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Burada işin uzmanı arkadaşlarımız detaylı şekilde bilgilendirme yaptı. Buraya değer veren, buraya tarihi katma değer sağlayan ve sadece binanın kendisiyle tarihi bir geçmişe sahip bir alandan bahsediyoruz. Bu binanın yıkılmasıyla yeni bir bina yapılmasıyla, alanın genişletilmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın halktan gizli bir çalışma yaptığını biliyoruz. Öyle binalar vardır ki o kente kimlik katar. Geçtiğimiz dönemler Antalya Lisesi'ni kurtarma mücadelesi verdik. Antalya'mızda bu şekilde değerli mekanları kurtarma mücadelesi veriyoruz" dedi.
İlginizi Çekebilir