Oda Yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “yangın, helikopter ve uçak pistinin bulunduğu Manavgat Ulualan orman alanı ve sahili halkındır. helikopter ve uçak pisti kaldırılarak ayrıcalıklı bir kesimin kullanımına yönelik golf tesisi alanı olarak planlanlama ısrarı yine yargıdan döndü. Mimarlar Odası Antalya Şubesi Odamızca, Antalya, Manavgat, Kızılağaç bölgesine yönelik, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 30.11.2018 tarihinde onanan, Side Turizm Alanı ve Side II. Nolu Turizm Merkezi Kızılağaç bölgesi 3. Etap İlave ve Revizyon 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının iptali istemiyle açılan davada, davaya bakan Antalya 3. İdare Mahkemesi, 10.03.2022 tarihli kararı ile; “Tamamen kamusal kullanıma yönelik açık alan düzenlemesi gereken sahil şeridinin birinci bölümü ile toplumun yararlanmasına açık olmak şartıyla sınırlı yapılaşma hakkı tanınan sahil şeridinin ikinci 50 m.’lik kısmının Turizm Tesis Alanına “golf Alanı” dahil edilmesinin, Kıyı Kanununun “Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeridinden yararlanma da öncelikle kamu yararı gözetilir” ilkesine aykırı olduğu,
Yine, kıyı kenar çizgisinden itibaren ilk 50. m. lik alanın dava konusu planlama alanının bitişiğinde bulunan 1, 2.ve 4. Etap imar planlarında Park Alanı şeklinde belirlendiği ve plan paftasında bu şekilde kullanıma yer verildiği, ancak davaya konu planlarda golf alanı içerisinde yer verilerek, plan notları ve notasyonlarla kullanım şeklinin belirlenmesinin planlama ilke ve esasları ile kamu yararına aykırı olduğu” gerekçesi ile planların iptaline karar verilmişti. Yargının dur demesine karşın, Bakanlık kamu yararına aykırı planlamasında ısrar ederek, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarını 02.03.2023 tarih ve 2023/04-02 sayılı kararı ile Golf Tesisi Alanı yapılmasına olanak sağlayacak planı yeniden onaylamıştır.
Onaylanan planlar ile 2.770.000 m2 (277 h.) mera ve orman vasfındaki alan, üçü konaklamalı, biri konaklamasız olmak üzere 4 ayrı parça halinde tamamı “GOLF ALANI” olarak planlanmıştır. Gelişmiş ülkelerde eski çöp döküm alanları, çöküntü alanları, çorak alanlar ve kamusal olarak kullanılamayan alanlar golf tesisi yapılarak ıslah edilip kullanıma açılarak ekonomiye kazandırılırken, ülkemizdeki çok değerli orman arazilerinin, ekosistemlerin Golf Tesis Alanı olarak planlanarak yok edilmektedir. Golf tesisleri çok su isteyen, milyonlarca metrekare yeşil alanların sulanmasını gerektiren tesislerdir. Dünyada ve ülkemizde, kontrolsüz ve aşırı insan faaliyetleri sonucunda yaşanan iklim değişiklikleri ve her geçen gün yok edilen ormanlar nedeniyle, yağışların azalması sonucu, çölleşmenin ve kuraklığın arttığı bir dönemde, iklim değişikliklerin önlenmesinde çok önemli olan halkın kullanımındaki kamusal alan orman alanlarının Golf Tesisi alanları olarak planlanmasında kamu yararı bulunmamaktadır.
Alanın Golf Tesis Alanları olarak planlanması ile halkın günübirlik alanlardan, sahilden ve denizden yararlanma hakkı elinden alınmaktadır. Ayrıca bu Bölgede, tekne çekek yeri ve tesisleri ile su temin projesi kapsamında su iletişim hattı ve tesisleri, DSİ Su kanalı, 1-1,5 km uzunluğunda sahil bandı ve daha da önemlisi, mevcut orman alanı içerisinde, orman yangınlarına acil müdahalelerde kullanılan helikopter alanı, yangın uçakları için uçak ve helikopter pisti bulunmaktadır.
Yoğun orman alanlarının bulunduğu Manavgat Bölgesi birçok defa yangına maruz kalmıştır. Turizm alanları ve yerleşim alanları ile iç içe bulunan orman alanlarına herhangi bir yangında acil müdahalenin çok önem taşıdığı ve sahil şeridinde, ilk müdahalenin helikopterler ile gerçekleşeceği açıktır. Bilindiği gibi Manavgat bölgesinde 2021 yılında yaşanan ve kısa sürede çok büyük bir alana yayılan ve 7 kişinin öldüğü 60 bin hektarlık alanın 59 mahallenin, 33 bin canlın yok olduğu 10 gün süren TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK YANGIN FELAKETİ olarak tarihe geçen büyük bir yangın yaşanmıştır. Eğer mevcut yangın helikopter ve uçak pisti alanı olmasaydı, çok daha büyük felaket yaşanması kaçınılmaz olacaktı. Bu yangın, bize yangın merkezlerinin, helikopter ve uçak pisti alanlarının ne kadar önemli olduğunu, hiçbir maddi değerin bu önemi ortadan kaldırmayacağını göstermiştir. Ancak Bakanlık, bütün bu yaşananları göz ardı ederek, yatırımcıların istekleri ve beklentileri doğrultusunda, tekne çekek yeri ve yangın ve helikopter pistini kaldırarak, alanı rant amaçlı ayrıcalıklı bir kesimin kullanımına yönelik golf tesissileri alanı olarak yeniden planlamıştır.
Mimarlar Odası Antalya Şubesince, Bakanlıkça 06.03.2023 tarihinde onaylanan planların iptali istemiyle 27.04.2023 tarihinde dava açılmıştır.
Davaya bakan Antalya 5 İdare Mahkemesi 18.07.2024 tarihli kararı ile; ilgili kurum ve kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığı, dava konusu alanın golf alanı yer seçim kriterlerinin somut verilerinin ve bu verilerin nasıl analiz edilerek uygunluk değerlendirmesinin yapıldığına (örneğin, çoklu kriter analiz yöntemi) ilişkin bilgilerin bulunmadığı, yer seçiminde önemli bir parametre olan “potansiyel golf oynama talebine” ya da bölgenin golf için tercih edilip edilmeyeceğine ilişkin herhangi bir araştırma ya da fizibilite çalışmasının yapılmadığı, su kaynakları basta olmak üzere olası olumsuz çevresel etkilerin saptanmasına yönelik etki değerlendirmesinin yapılmadığı ve bu olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik önlemlerin açıklanmadığı, dolayısıyla 255,93 hektar büyüklüğünde planlanan ve bölgeyi etkileyecek nitelikteki “golf turizm bölgesi” kullanım kararı için analiz aşamasında gerekli ve yeterli araştırma ve analizlerin yapılmadığı gerekçeleri ile dava konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planının ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır denilerek 18.07.2024 tarihli kararı ile oybirliğiyle iptaline karar vermiştir.
Yorum Yazın