Türkiye son günlerde üst üste çıkan orman yangınlarının esiri oldu. İzmir, Hatay, Bilecek ve Antalya’da çıkan orman yangınları büyük felaketlere neden olurken ekipler yangınları söndürmek için günlerce uğraştı. Yangınlar nedeniyle binlerce hektarlık alan kül olurken, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ise yaşanan orman yangınları için çarpıcı açıklamalarda bulundu.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, çıkan orman yangınlarının orman ekosistemlerinin ve biyoçeşitliliğin geleceğini tehdit ettiğini belirterek, “Avrupa Çevre Ajansı’nın 28 Haziran 2025 tarihli raporunda da vurgulandığı gibi, Avrupa genelinde ormanların karbon tutma kapasitesi zayıflamaktadır. Bu durum sadece iklim hedeflerini değil, aynı zamanda orman ekosistemlerinin ve biyoçeşitliliğin geleceğini de tehdit ediyor. Türkiye’nin bir parçası olduğu Akdeniz Havzası, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölgelerden biri. Yangın sezonunun uzaması, daha erken ve şiddetli sıcak hava dalgalarının başlaması artık yeni normali olarak kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.
ORMANLAR SADECE AĞAÇLARDAN İBARET DEĞİL
Ormanların sadece ağaçlardan ibaret olmadığını toprak erozyonu gibi pek çok doğal afetin önleyicisi ve binlerce canlı türünğn evi olduğunu belirten oda, “Ormanlar, yalnızca karbon yutağı değildir; aynı zamanda yaban hayatının evidir, su döngüsünün temelidir, toprak erozyonunun doğal önleyicisidir ve yerel iklimin dengeleyicisi. Ormanların tahrip olması; sadece ağaçların değil, binlerce türün, su kaynaklarının, toprağın ve yerel yaşamın yok olması anlamına gelir. Yangınlar sonrası ortaya çıkan ince partiküller (PM2.5) hava kalitesini ciddi şekilde bozar, halk sağlığını tehdit eder, yüzey akışıyla birlikte su kaynakları kirlenir ve toprak kayıpları yaşanır” denildi.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Orman yangınlarına karşı önleyici çevresel risk haritaları hazırlanmalı,
Karbon yutağı kapasitesi azalan alanlar restorasyon önceliği olarak belirlenmeli.
Ormanlık alanlarda evsel ve tarımsal atık dökümüne karşı etkili denetim sistemleri kurulmalı.
Yangın sonrası toprak ve su kalitesi izleme sistemleri geliştirilmelidir.
Yorum Yazın