© Adalya Medya 2021

Nürnberg’te 20.yıl kutlaması

Antalya Gazeteciler Cemiyeti ile Almanya’nın Nürnberg şehrinde faaliyet gösteren Nürnberg Presse Club arasında 2004 yılında imza altına alınan “Kardeşlik Protokolü”nün 20. Yılı, Antalya Valisi Hulusi Şahin’in de eşlik ettiği İdris Taş Başkanlığı’ndaki 16 gazeteciden oluşan heyetle Almanya’da kutlandı.

İki ülke gazetecilerinin mesleki gelişimine katkı sunmasının yanı sıra Türk – Alman dostluğuna ve turizmine değer kazandıran Kardeşlik Protokolü’ne imza atan dönemin Cemiyet Başkanı Erdoğan Kâhya ile Genel Sekreteri Gürsel Kaya ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ndeki 15 yıllık görev süresi boyunca kardeşlik protokolünü kesintisiz sürdüren önceki dönem başkanı Mevlüt Yeni, Presse Club Nürnberg’in özel davetlisiydi.

Antalya Valisi Hulusi Şahin’in eşliğinde, çok özel temaslarla 5 gün boyunca Almanya’da tarihi anlara tanıklık eden Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen Nürnberg’e giden heyet arasındaki diğer isimler ise; Şifa Çiçek, Ersin Aydın, Işık Tuncel, Hayreddin Deniz, Ömer Ali Yetgin, İslam Çelik, Faruk Çelik, Ahmet Başkaya, Ayla Çekiç, Mustafa Yıldırım, Sevgi Gümüş ve Aslı Duran oldu. Deneyimli ve genç gazetecilerden oluşan heyet Almanya’da mesleki, diplomatik ve sivil toplum inisiyatifleri çerçevesinde yoğun temaslarda bulunurken, 20. Yıl kutlaması kapsamındaki ziyaretler dünya basınında geniş yer buldu.

İLK ZİYARET VATAN TOPRAĞINA

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş ve beraberindeki heyetin Almanya temaslarındaki ilk durağı Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolosluğu oldu. T.C. Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci resmi konutunda Antalya Valisi Hulusi Şahin’in de eşlik ettiği İdris Taş Başkanlığı’ndaki heyete özel bir resepsiyon düzenledi. Presse Club Nürnberg Başkanı Siegfried Zelnhefer ve Alman gazetecilerin de katıldığı resepsiyon, geleneksel Türk mutfağına has ikramlar ve Türk Müziği icrası eşliğinde gerçekleştirildi.

AGC Başkanı Taş ise, yurt dışında ziyaret ettikleri ülkelerde önce başkonsoloslukları ziyaret ettiklerini ve kendilerini evlerinde hissettiklerini belirterek, “20 yıl önce başlatılan iki kardeş şehrin gazetecileri arasında bugüne kadar 140’a yakın gazetecimiz karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdi. Bu işbirliği böylece yıllar yılı nesilden nesile devam edecek. Sayın Büyükelçimize nazik ev sahipliği için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Nürnberg Vatandaşlık Şeref Madalyası sahibi Bavyera Türk-Alman Tabipler Birliği Onursal Başkanı aynı zamanda AGC ve Nürnberg Presse Club kardeşliğinin mimarlarından Dr. İsmail Baloğlu ile Bavyera Eyalet Milletvekili Arif Taşdelen’in de hazır bulunduğu resepsiyonda, Türk ve Alman heyete hitaben konuşma yapan Başkonsolos Cebeci, “Gelişinizle bizi çok mutlu ettiniz. Böyle bir işbirliğini başlatanlara, sürdürenlere çok teşekkür ederiz.  Günümüz sizinle güzelleşti” diye konuştu.

ARKANIZDA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE VAR

Vali Şahin’in eşlik ettiği İdris Taş başkanlığındaki Antalya Gazeteciler Cemiyeti heyeti, Nürnberg’teki ilk günlerinde Almanya’da faaliyet gösteren Türk iş insanlarıyla da buluştu. Müstakil Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MÜSİAD) Nürnberg ve Kuzey Bavyera Başkanı Haluk Dokur’un ev sahipliğindeki toplantıda konuşan Vali Hulusi Şahin, Almanya’da yaşayan Türklerin zorla gelmediğini, davet üzerine geldiklerini belirterek, “Burada kendinizi yalnız hissetmeyin, arkanızda 80 milyonu aşkın güçlü bir Türkiye var. İki kardeş ülke birbirinden asla vazgeçemez” dedi.

GAZETECİLİĞİN GELECEĞİ KONUŞULDU

Antalya Valisi Hulusi Şahin ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, Nürnberg’teki ikinci günlerinde Almanya'nın Bavyera eyaletinde yayın yapan basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Gazetecilikteki teknolojik zorluklar ve basın özgürlüğü konularının ele alındığı toplantıda basılı gazetelerin internet haberciliği karşısında tiraj kaybettiği vurgulanırken, ilgi alanları ve yaş grupları farklı olan okuyucu türlerine özel içerikler üretilmesi gerekliliği konuşuldu.

ALMANYA’DA 23 NİSAN COŞKUSU

AGC heyeti, basın kuruluşlarıyla gerçekleştirdikleri toplantının ardından Türkiye Cumhuriyeti Nürnberg Başkonsolosluğu’nca Almanya'nın Fürth şehrinde düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğine katıldı. Gurbetçi vatandaşlarımızın çocuklarının yanı sıra Alman çocukların da sahne aldığı renkli gösterilere tanıklık eden kutlamada konuşan Başkonsolos Fatma Taşan Cebeci, 1979 yılından bu yana da bu bayramın ülke dışındaki çocuklarla kutlandığını ifade ederek, "Bu yaklaşım ülkemizin, dünyaya açıklığının ve diğer ülkelerle barış ve dostluk içinde yaşama anlayışının güzel bir örneğidir" dedi.

TÜRK MİLLETVEKİLİNDEN DAVET

23 Nisan akşamında, Almanya siyasetinin etkin isimlerinden Bavyera Eyalet Milletvekili Arif Taşdelen, AGC heyeti ile Türk İş İnsanı Ahmet Can’ın sahibi olduğu Nürnberg Mevlana restorantta bir araya geldi. Türk toplumunun yaşadığı sorunlarla ilgili bilgiler aktaran Taşdelen, iki ülke arasındaki medya köprüsünün milletler arası diyaloğa olumlu katkı sağladığını ifade etti. Türkiye’deki siyasetin Almanya’da yaşayan Türkleri doğrudan etkilediğini belirten Taşdelen, istendiği takdirde ortak bir dış politika dili belirleme noktasında burada yaşayan siyasetçiler olarak ülkemize katkı sunmaktan, fikir alışverişinde bulunmaktan mutluluk duyarız” dedi.

BAVREYA EMNİYETİYLE BULUŞMA

AGC heyeti Almanya’daki üçüncü günlerinde Bamberg şehrindeki Bavyera Eyaleti Emniyet Özel Harekât Merkezi’nin davetlisiydi. AGC heyeti, güvenlik güçlerinin bölgedeki çalışmaları ve polis – basın ilişkisi hakkında bilgilendirildi. Türkiye’deki örneklerle Bavyera Eyaleti’ndeki örneklerin karşılaştırıldığı toplantıda basın mensuplarıyla emniyet güçleri arasındaki ilişkilerin birçok yönden benzerlik gösterdiği değerlendirildi.  Toplantı salonunda Türk asıllı polis memuru Çiğdem Oberlander ile Kriminal yardımcı personeli Sevinç Sarıyıldız da AGC heyetine eşlik etti.  

KÖNİG’DEN ÖZEL RESEPSİYON

Antalya Valisi Hulusi Şahin ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) üyelerinin yer aldığı heyet, Bamberg dönüşünde Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König’in AGC heyeti onuruna düzenlediği resepsiyona katıldı. Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci’nin de eşlik ettiği Belediye Başkanlığı’ndaki resepsiyonda konuşan König, “İki şehir ve iki cemiyet arasındaki kardeşlik sadece kağıt üzerinde değil. Birbirleriyle çok güçlü bağlar var. Kardeşliğin ilk gününden bugünlere gelmesini sağlayan ve yarınlara taşıyacak herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. 

TÜRKLER YÜK OLMAZ YÜK ALIR

Antalya Valisi Şahin, Almanlar ve Türkler arasında beraber yaşama kültürünün oluştuğunu ifade ederek, “Türkler çalışkan insanlardır. Gittiğimiz hiçbir yerde yük olmayız, yük alırız. O topluma zarar vermeyiz, destek oluruz. O toplumun değerlerini kendi kimliğimizi de kaybetmeden benimsemeye gayret ederiz.” diye konuştu. Almanya ile Türkiye ilişkilerinin sadece işçi göndermek ya da turizmle sınırlı olmadığını, iki ülkenin iyi partner olduğunu ifade eden Şahin, bunun ithalat, ihracat rakamlarına da yansıdığına dikkati çekti.

BAŞKAN TAŞ’TAN TEŞEKKÜR

20 yıl önce bu gönül köprüsünü, kardeşliği kuran Erdoğan Kahya’ya, Mevlüt Yeni’ye Gürsel Kaya’ya, Dr. İsmail Baloğlu’na ve Nürnberg Presse Club yöneticilerine teşekkür eden Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, “Büyük bir özveriyle yıllar yılı bu kardeşliği yaşatarak bugünlere getiren tüm meslektaşlarıma minnettarım. Bizim görevimiz de bu bayrağı, bu gönüldaşlığı bizden sonraki nesillere aktarmaktır” şeklinde konuştu.

20. YILA ÖZEL KUTLAMA

Emniyet güçleriyle toplantı ile başlayan ve Nürnberg Belediye Başkanı resepsiyonu ile devam eden günün akşamında AGC ile Nürnberg Presse Club arasındaki kardeşlik protokolünün 20. Yılına özel kutlama programı düzenlendi.

Nürnberg Basın Kulübü’nde gerçekleştirilen kutlamaya, Türkiye'nin Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci, Eyalet Parlamento Milletvekili Arif Taşdelen (SPD), Bavyera Türk Alman Tabipler Birliği Onursal Başkanı ve Kardeş Şehirler Koordinatörü Dr. İsmail Baloğlu, Nürnberg Belediye Başkanı Marcus König adına Kültür Belediye Başkanı Julia Lehner, Eski Bavyera Eyalet Başbakanı Dr. Günther Beckstein, KKTC Fahri Konsolosu Turgay Hilmi, Orta Frankonya Emniyet Müdürü Adolf Blöchl, MÜSİAD Bölge Başkanı Haluk Dokur, Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Nürnberg Basın Kulübü Başkanı Siegfried Zelnhefer’in ev sahibi olarak konuklara hitap ettiği tören, akşam yemeğiyle başlarken, karşılıklı iyi niyet konuşmalarıyla devam etti. İki dernek arasındaki kardeşlik protokolünün Türk – Alman dostuluğuna kazandırdıklarına vurgu yapılan 20. Yıl kutlaması, günün anısına özel hazırlanan hediyelerin karşılıklı olarak taktim edilmesiyle son buldu.

Antalya Valisi Hulusi Şahin, 20. Yıl kutlama programının ardından, Almanya temasları süresince gözlemlediği dostluk ilişkilerinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek Antalya’ya dönmek üzere tören alanından ayrıldı.

HERRMANN’DAN ANTALYA SÖZÜ

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) üyelerinin yer aldığı heyet, Almanya temaslarının dördüncü gününde Münih'te Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ile bir araya geldi. Herrmann, çatışmaların, savaşların olduğu bir ortamda ülkeler arasında fikir ayrılıkları, krizler yaşanırken Antalya ve Nürnberg arasındaki kardeşlik ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti ile Nürnberg Basın Kulübünün kardeşliğinin 20. yılı kutlamak için kentte bulunduklarını, 2025 yılında Alman meslektaşlarından oluşan heyeti Antalya’da ağırlayacaklarını hatırlatan Taş, Bakan Herrmann'ı Antalya'ya davet etti. Herrmann da Nürnberg Basın Kulübünün Antalya'ya yapacağı ziyarette heyette yer alacağının sözünü verdi.

AGC heyetinin sorularını samimiyetle yanıtlayan Herrmann’ın Türk toplumunu ilgilendiren konularla ilgili verdiği yanıtlar dünya basınında geniş yer buldu.

BİR SONRAKİ BULUŞMA ANTALYA’DA

Nürnberg Basın Kulübü ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti kardeşliğinin 20. Yılı kapsamında Almanya'ya verimli ve etkili bir ziyaret gerçekleştiren AGC heyeti 1 Mayıs’taki veda akşamında Nürnberg Presse Club Başkanı Siegfried Zelnhefer ve yönetimiyle son kez bir araya geldi.  Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, havalimanında yaptığı veda konuşmasında, “Almanya'daki program süresince ev sahiplikleriyle bizleri onurlandıran, verimli görüşmelere imza atmamızı sağlayan Nürnberg Basın Kulübü Başkanı ile yönetimine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Önümüzdeki yıl Alman meslektaşlarımızdan oluşacak heyetle Antalya'da yeniden buluşacağız.” diye konuştu. Bavyera Emniyet Teşkilatı'nda görevli Türk Polis Memuru Çiğdem Oberlander ve Corendon Hava Yolları Nürnberg Operasyon Sorumlusu Ferda Apaydın AGC heyetine uçağa kadar eşlik etti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER