© Adalya Medya 2021

Kaya’dan VİZE tepkisi

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türk vatandaşlarının vize başvuru süreçlerinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin vize randevularını kapatmasına yönelik eleştirilerde bulunan Kaya, Dışişleri Bakanlığı’ndan çözüm istedi.

Bir ülkenin itibar göstergelerinden birinin pasaportunun gücü olduğunun altını çizen Kaya, “Pasaportunuzun güçlü olduğunun göstergesi ise vizesiz girebildiğiniz ülke sayısıdır. Eğer ekonomisiyle, dış politikasıyla güçlü bir ülke inşa ederseniz, pasaportunuz da güçlenir. Oysa biz daha bu hafta AB ülkelerinin Mayıs 2024 sonuna kadar yoğunluk sebebi ile Türk vatandaşlarına vize randevularını kapattıklarını şaşkınlık ile öğrendik.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bizler; Alman vatandaşlarının, 1 yıl süresi geçmiş pasaportlarıyla ve kimlikleriyle, İspanyol vatandaşlarının ise geçerliliğini yitirmiş pasaportlarıyla ülkemize girişine izin veriyoruz. Bu ülkeler ise bizim vatandaşlarımızın vize başvurusunu dahi kabul etmiyor. Bununla birlikte pasaportlarımızda, 6 aydan az geçerlilik süresi kalmış ise vize başvurusuna onay vermiyor. Bu keyfi uygulamalar; Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk milletine hakarettir.” diyen Kaya, “Dışişleri Bakanlığı bu konuya hassasiyetle eğilmeli ve bu sorunları çözmelidir. Büyük ve güçlü devlet iddiasının altını doldurmak istiyorsak, gerekirse mütekabiliyet ilkesini uygulamalıdır.” dedi.

Türk vatandaşları 2. Sınıf vatandaş muamelesi görüyor

İş insanlarının, vatandaşların ve öğrencilerin vize kapılarında veya ilgili şirketlerin bürolarında 2. Sınıf vatandaş muamelesi gördüklerini, aylarca vize başvurusunun sonuçlanmasını beklediklerini, işlerinin aksadığını, uzun vadeli seyahat planı yapamadıklarına dikkat çeken Milletvekili Kaya, “Olumlu sonuçlanan vize başvuruları ise süre itibariyle çok kısıtlı vizelerdir. Ne iş insanlarımız ne çocuklarımız böyle bir uygulamayı hak etmiyor” dedi.  “Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nde görev yapan bir vali, bir milletvekili diplomatik pasaporta sahip olmasına rağmen, Amerika’ya gidebilmek için büyükelçiliğe gidip parmak izi vermeden vize alamamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti aynı uygulamayı Amerika’dan Türkiye’ye gelen senatörlere, valilere, temsilciler meclisi üyelerine uygulamalıdır.” diyen Kaya, “Uluslararası hukukun esası bunu gerektirir. Onların valisi, bürokratı, milletvekili, parlamenteri cebine pasaportunu veya kimliğini koyarak bizim ülkemize gelebilmektedir. Bu onur kırıcı bir durumdur.” yorumunda bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER