© Adalya Medya 2021

İnsan mı seçiyorlar?

Sivrisinekler kimi insanı oldukça fazla ısırırken kimine yaklaşmıyor bile. Bilim insanları bu durumun sebebini açıkladı.

Sivrisinekler genellikle pek çok kişiye ısırır ancak bazı kişilere konar konmaz ısırmadan uzaklaşır. Bu durumun sebebini bilim insanları açıkladı. Açıklamaya göre Hem erkek hem de dişi sivrisinekler diğer canlıları ısırmadan yaşayabiliyor

Ancak özellikle dişi sivrisinekler, üreme döngülerini tamamlayabilmek için kana ihtiyaç duyuyor! Bu  sebeple insanları ısıran sivrisinekler başta Batı Nil virüsü, Zika virüsü, dang humması ve sarıhumma gibi hastalık ve virüsleri insanlara bulaştırıyor.

Böylece çok sayıda insanın yaşamını kaybetmesine neden oluyor. Ayrıca yaklaşık yüz yıl önce, sivrisineklerin karbondioksite karşı önemli zaafı olduğu keşfedildi! Yine de karbondioksite olan düşkünlükleri, sivrisineklerin neden bazı insanları daha fazla ısırdığını açıklamak için yeteli değil. Yani bazı insanları sivrisinekler için daha çekici kılan başka faktörler de var

Isı, su buharı, nem, görsel nedenler ve en önemlisi koku

Yapılan çalışmalar, bu fiziksel ve kimyasal özelliklerin sivrisineklerin hangi insanı ısıracaklarını seçmelerinde önemli rolü olduğunu ortaya koyuyor. Bunlar arasında en önemli faktör ise koku! Ancak hangi aromaların sivrisinekleri daha çok cezbettiği net değil.

Buna rağmen indol, nonanol, oktenol ve laktik asit gibi moleküllerin, sivrisineklerin ısırma tercihlerinde önemli olduğu biliniyor. Çünkü yapılan çalışmalarda, sivrisineklerin laktik asidi tespit etmesinin sağlayan kusursuz koku reseptörlerine sahip olduğu tespit edildi. Bazı çalışmalar kapsamında bu reseptörler mutasyona uğratıldı.

Mutasyonlu sivrisineklerin, laktik asidi ve insanlar tarafından yayılan diğer asidik kokuları tespit edemediği görüldü.

Dang ve Zika virüsleri insanların kokularını değiştiriyor

Böylece, bu virüsleri taşıyan insanlar ve hatta diğer canlılar da sivrisineklerin iştahını kabartıyor! Bu durum, sivrisineklerin virüs ve hastalık yaymalarındaki temel sebeplerden.

Enfekte haldeki insanlar, sivrisinekler için daha cazip. Bu nedenle sivrisinekler tarafından daha çok ısırılıyorlar. Böylece, sivrisinekler ısırdıkları başka insanlara bu virüsleri taşımış oluyorlar!

Ancak bu virüsleri taşıyan insanların, sivrisineklerin radarından çıkmaları mümkün

Çünkü dang humması ile enfekte olmuş bazı fareler asetofenon salınımının azalmasını sağlayan bir yöntem ile tedavi edildi.

Bunun sonucunda, sivrisineklerin bu farelere ilgisinde azalma gözlendi! Sivrisineklerin hangi insanları ısırmayı tercih ettiklerini anlamaya yönelik bu çalışmalar, sivrisineklerin sebep olduğu hastalık ve ölümlerin azaltılması adına büyük bir önem taşıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER