Belçikalı Yörüklerin Antalya Kampı!
TURİZMBelçikalı bir grup izci öğrenci ve beraberindeki Türk öğrenciler, Antalya’da yürüyüş ve kamp yaparak yörük kültürünü deneyimledi. Başkan Oral, misafirlere Yörük Keyfiyesi taktıktan sonra, “Sizler de artık birer yörük oldunuz” dedi.
13 yıldır Türkiye’de bulunan, 7 yıldır da Antalya Geyikbayırı’nda yaşayan Fransız asıllı Türk vatandaşı Helene Olympe Andırır 13 öğrenciden oluşan Belçikalı izci grubu ve Türk öğrencilere yörüklüğü tanımaları için rehberlik yaptı.
Yabancı öğrenciler, Fransa ve diğer ülkelerde doğa kampları düzenleyen Helene Olympe Andırır ile iletişime girerek Antalya’da yürüyüş ve kamp yapmak istediklerini belirttiler. Uzun yıllardır Geyikbayırı’nda yaşaması nedeniyle bölge coğrafyasını yakından tanıyan Helene Olympe Andırır, Belçikalı izciler ve Türk öğrenci grubuna bu çok özel ekosistemi tanımaları ve bölge yörüklerinin yaşantısını deneyimlemeleri için yardımcı oldu. Bölgede yaşayan yörükler ile röportajlar yapan izci grubu, yörük kültürünü yakından tanıma fırsatı buldular.
YÖRÜKLÜĞÜN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI
Dört günlük yürüyüş programında her gece bir başka alanda kamp kuran Belçikalı ve Türk öğrenciler bu sürede yörüklüğün izini takip ettiler. Gündüzleri yürüyen, geceleri kamp kuran kafile Beydağları’nın eşsiz doğası karşısında hayranlıklarını dile getirdiler. 2.628 rakımlı Tunç Dağı’nın zirvesine tırmanan ekip programını tamamlayarak Antalya’ya döndü.
Yabancı misafirlerin ülkelerine döndükten sonra yaşadıkları deneyimleri arkadaşları ve çevreleri ile paylaşacaklarını belirten Helene Olympe Andırır, “Düzenlediğimiz bu ilk kamp çok başarılı geçti. Yörük kültürünün ve Antalya coğrafyasının tanınması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlk kez yaptığımız bu programın arkasının geleceğini ve yörük kültürünün tanıtımına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
BAŞKAN ORAL FRANSIZCA HİTAP ETTİ
Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral ve Yörük Türkmen Gençliği Derneği Başkanı Ömer Köroğlu, grubu kamp yaptıkları Geyikbayırı’nda ziyaret ettiler. Belçikalı gruba baklava ikram eden, Yörük Keyfiyesi takan Başkan Oral, yörük kültürü hakkında geniş bilgiler verdi. Oral, Belçikalı öğrencilere Fransızca hitap ederken, Türk öğrenciler için de Helene Hanım tercümanlık yaptı. Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin yörük kültürürün yaşatılması için önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Başkan Oral, geleneksel yörük göçünün sürdüğünü, sayıları her geçen yıl azalsa da yörük yaşantısını sürdürenlerin halen bulunduğunu söyledi. Başkan Oral, misafirlere Yörük Keyfiyesi taktıktan sonra, “Sizler de artık birer yörük oldunuz” dedi.
YÖRÜK KEYFİYESİNİN ANLAMI
Yörük Türkmen Gençlik derneği Başkanı Ömer Köroğlu ise yörük isminin yürümekten geldiğini ifade ederek bu yaşam biçiminin halen özellikle Akdeniz bölgesinde varlığını sürdürdüğünü belirtti. Köroğlu, Yörük Keyfiyesi’nin önemini ve üzerindeki renklerin ne anlama geldiğini de açıkladı.
Belçikalı öğrenciler ise Antalya’da bulunmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, muhteşem doğada kamp yapmanın ve yörük kültürünü tanımanın eşsiz bir deneyim olduğunu belirttiler.
İlginizi Çekebilir